Smacznie, tradycyjnie i ekologicznie

 W piątek 11 kwietnia klasa szósta oraz członkowie kola historycznego ze Szkoły Podstawowej w Wyszanowie uczestniczyli fantastycznej podróży do przeszłości. Odwiedzili Izbę Regionalną w Klonowej, gdzie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Uczestnicy wycieczki doświadczyli, jak ciężką pracę w kuchni wykonywały kiedyś ich prababcie. Przygotowanie i pieczenie chleba, robienie masła oraz sera zajęło im prawie trzy godziny. Wszyscy mieli pełne ręce roboty. Nawet pan dyrektor gotował polewkę. Z ziemniakami w mundurkach smakowała wybornie. Dzieże, niecki, masielnice, itp. przedmioty wykorzystywane przez dawne gospodynie znajdują się także w Izbie Regionalnej w Wyszanowie. Brakuje w niej tylko dość istotnego elementu wyposażenia kuchni – pieca z sabatnikiem. Wówczas podobną ucztę zapachów i smaków można byłoby serwować częściej. Wyjazd do Klonowej okazał się smaczną, tradycyjną i ekologiczną lekcją historii i inspiracją dla koła historycznego i jego opiekuna do dalszych działań. 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments